Sidor

tisdag 1 januari 2013

Adjö 2012 - Välkommen 2013

Så har ännu ett år gått och ett nytt börjat! Året som gick har gått fort och lämnat efter sig många härliga minnen. Ska bli spännande att se vad det nya året bär med sig, några små aningar har jag ju om vad som komma skall under året men det tar vi efterhand som det kommer :)

De sista veckorna på 2012 bara flög iväg och precis som så många gånger tidigare blev det inte tid till att uppdatera bloggen.Under de sista veckorna har jag haft praktik på IVA, intensivvårdsavdelningen, och haft två dagar på anestesi och operation. Det har varit intressanta, spännande och lärorika veckor. Speciellt interessant var det att vara på operation. Hade turen att få vara med vid två större bukoperationer och vid ett mindre ingrepp. Vid den ena stora bukoperationen, där en bit av tarmen avlägsnades pga tumörer och tunntarmen och tjocktarmen sedan fogades samman, hade jag den otoliga turen att få assistera under större delen av operationen (givetvis under uppsikt av en van op-syrra). Det var så häftigt!!! Det var helt fantastiskt, inte bara att få ta aktiv del av operationen utan allt! Framförallt blev jag helt facinerad av de fantastiska färger som döljer sig i våra kroppar, det var så vacker att få titta in i buken och se alla organ och dess färger. Kanske ska fundera på att bli op-syrra så småningom?!
Nu har jag bara två morgnar och förmiddagar kvar på min IVA-praktik (var tvungen att vabba en dag, och har därför nio timmar som jag måste ta igen för att bli godkänd på praktiken). Även om jag har tyckt att det är intressant på IVA så är jag så trött på hur våra praktiker är upplagda schemamässigt. Personalen på IVA arbetar enbart femtimmarspass eftersom arbetet där är så intensivt, men vi studenter, som också arbetar intensivt och dessutom försöker ta in ny kunskap, har pass på nio timmar i sträck. Dessutom arbetar personalen inte morgon om de jobbat kväll dagen före, men vi studenter kan jobba till 22.00 för att sedan börja kl 06.45 nästa morgon. Detta medför att vi studenter många gånger får alldeles för lite sömn mellan våra långa niotimmarspass, vilket medför att vår inlärningsförmåga blir nedsatt och patientsäkerhet blir kompromissad. Det är många av oss studenter som måste pendla till och från sjukhuset vilket leder till att det inte är ovanligt med fyra-fem timmars vila per natt, vilket är alldeles för lite! Själv är jag hemma vid 23-tiden när jag jobbat till 22.00, sedan är det inte ofta man kan komma till ro och somna direkt när man kommer hem efter alla nya intryck som man tagit in under dagen. Nästa dag måste jag stiga upp kl 04.30 för att hinna i tid till tåget och nästa dags arbetspass, så oftast sover jag ca 4, 5 - 5 timmar/natt under de veckor som jag är ute på praktik (tyvärr är det så här under i stort sätt alla olika praktiker vi har, inte bara när man är på IVA). Men men, nu ska jag inte klaga. Trots en ständig trötthet som tränger sig på så har det varit intressanta veckor och jag ser fram emot mina sista dagar i nästa vecka, även om det innebär långa dagar med jobb/praktik under morgnarna/förmiddagarna och examinerande seminarium under eftermiddagarna.

Nu till någor lite roligare. Jag fick världens bästa julklapp denna julen, alla barnen, med respektive, kom hem och firade jul hos oss! Det var så mysigt att få ha alla fyra barnen hemma och de tre storas partners. Så fullt hus hela julen, två personer i 40 årsåldern, sex i 20 årsåldern och en åtta åring :)
Det blev mycket mat, många skratt, mycket lek och spel och mycket mys, precis som det ska vara på julen!


Våra fyra fina barn!
 
 
 
Årets julbad
 

På året sista dag tog vi det lugnt och firade tillsammans med våra goda vänner Agneta och Bo. Vi firade med en god trerättersmiddag, rakteter och fyrverkeri, bad i vårt spa och med att spela spel. Lugnt och skönt, vilket passade oss perfekt eftersom Henrik vaknade på nyårsafton med feber och ont i halsen. Stackars liten!

Nu är det dags att blicka framåt mot det nya året 2013, och allt vad det bär med sig. Det kommer att bli ett spännande år med många nya och härliga förändringar i våra liv.

med önskan till er alla om en
god fortsättning på det nya året, 2013! 

1 kommentar:

Nisse Delén sa...

Tack för ett underbart 2012!
Ser fram emot 2013 ;)